Kasvomaskien käyttö kaupunkien sisäliikuntatiloissa

Uutinen

Jos haluat kuunnella tekstin pitää sinun sallia evästeet, voit muuttaa hyväksyntääsi täältä.

”Kaupunkien sisäliikuntatiloissa edellytetään kasvomaskin käyttöä, ohjatussa sisäliikunnassa pienennetään ryhmäkokoja 

Helsingin sisäliikuntatiloissa pääkaupunkiseudun kaupungit edellyttävät maanantaista 2. marraskuuta 2020 alkaen kaikilta 15 vuotta täyttäneiltä kasvomaskin käyttöä.

Työikäisten ja seniorien sisäliikuntatuntien ryhmäkokoja pienennetään, mutta lasten ja nuorten liikuntaharrastustoiminta jatkuu normaalisti.

”Kulttuuri, liikunta ja harrastukset ovat tärkeitä hyvinvoinnille, erityisesti näinä vaikeina aikoina. Pääkaupunkiseudulla ei tehdä lajikohtaisia listauksia, vaan edellytämme terveysturvallisuutta parantavia muutoksia kaikessa toiminnassa. Moni näin on jo tehnytkin. Meistä jokaista tarvitaan, jotta palvelut voidaan pitää turvallisesti auki ja toiminta pyörimässä,” toteaa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan johtaja Tommi Laitio.   

Kasvomaskin käyttöä edellytetään kaupunkien sisäliikuntatiloissa   
Kaikissa pääkaupunkiseudun kulttuurin ja vapaa-ajan tiloissa suositellaan kasvomaskin käyttöä.

Sisäliikuntatiloissa pääkaupunkiseudun kaupungit edellyttävät maanantaista 2. marraskuuta 2020 alkaen kaikilta 15 vuotta täyttäneiltä kasvomaskin käyttöä.

Kasvomaskia tulee käyttää muulloin kuin urheilu- ja liikuntasuorituksen aikana. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. Asiakkaat hankkivat kasvomaskinsa itse, ja maskin tulee olla puettuna saavuttaessa sisäliikuntatiloihin.

Maskia tulee käyttää aulatiloissa, saapumis- ja kokoontumistiloissa, pukuhuoneissa, katsomoissa ja muissa vastaavissa tiloissa. Velvoite käyttää maskia sisäliikuntatiloissa koskee myös henkilöstöä, tiloissa toimivia ulkopuolisia toiminnanharjoittajia. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti myös yksityisille toimijoille.   

Kasvomaskien edellyttäminen asiakkailta on yksi toimenpide turvata liikunnan harrastamismahdollisuudet koronaviruksen kiihtymisvaiheen aikana. Liikuntapaikkoihin ei saa tulla oireisena.

“Viruksen leviämisen torjuntaan ja liikunta- ja urheilutoiminnan turvaamiseen tarvitaan koko liikunta-alaa. Siksi Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kaupungit suosittelevat voimakkaasti, että myös yksityisten ja yleishyödyllisten yhteisöjen omistamissa liikuntatiloissa pääkaupunkiseudulla vaaditaan kasvomaskin käyttöä. Kasvomaskien käyttö on keskeinen keino ehkäistä viruksen leviämistä”, korostaa Helsingin kaupungin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen.

Kaupunkien sisäliikuntatilojen pukeutumis- ja peseytymistilat pidetään avoinna, mutta niissä toivotaan vältettävän asioimista tai sen toteutuvan mahdollisimman nopeasti.

Koulujen liikuntatilojen käyttäjiltä edellytetään samoja toimintatapoja. Kaupunki vetoaa voimakkaasti yksityisten yritysten ja yleishyödyllisten toimijoiden hallinnoimiin tiloihin ja toteuttamaan toimintaan, että ne noudattaisivat omassa toiminnassaan samoja toimintatapoja kuin kaupungit. Yksityisiin sisäliikuntatiloihin suositellaan asetettavaksi velvoite käyttää kasvomaskia edellä kuvattujen periaatteiden mukaisesti.

Ohjatussa sisäliikunnassa pienennetään ryhmäkokoja
Työikäisten ja seniorien sisäliikuntatuntien − kuten jumppien, ohjattujen kuntosaliharjoitusten ja vesiliikunnan − ryhmäkokoja pienennetään jakamalla ryhmiä parittomilla ja parillisilla viikoilla käyviin asiakkaisiin osallistujalistojen mukaan. Pienennys ei koske ryhmiä, joissa jo tällä hetkellä pystytään pitämään riittävät turvavälit. Ryhmäliikuntatunneilla ei myöskään käytetä yhteisiä välineitä, liikuntatunteja lyhennetään hieman niiden alusta ja lopusta siirtymisten väljentämiseksi ja tuntien sisältöä muokataan tarpeen mukaan aiempaa vähemmän hengästyttäväksi. 

Sisäliikuntatuntien asiakkaat saavat sähköpostitse tarvittavat lisätiedot kursseille tulevista muutoksista. Asiakkaat, joiden sähköpostiosoite ei ole liikuntapalvelun tiedossa, saavat ryhmäkohtaiset tiedot ohjaajilta tunneilla tulevien viikkojen aikana. Asiakasmäärältään pienennettyjen ryhmien liikuntakertojen määrä vähenee syyskaudella yhteensä noin kolmella kerralla. Sisäliikuntatuntien muutoksista ei hyvitetä kausimaksuja. Asiakkaille tarjotaan mahdollisuus korvata peruuntuneita sisäliikuntatunteja ylimääräisillä ulkoliikuntatunneilla, joita järjestetään eri puolilla Helsinkiä loppukauden ajan. Korvaavista ulkoliikuntatunneista annetaan tarkemmat tiedot asiakkaille lähetettävissä sähköposteissa.  

Soveltavan liikunnan, Alueliikunnan ja Nyt-liikunnan ohjatut ryhmäliikuntatunnit järjestetään pääsääntöisesti normaalisti, mutta joitakin liikuntaryhmiä puolitetaan ja joitain liikuntamuotoja siirretään ulkotiloihin. ”  

Lähde: Helsingin kaupungin kotisivut