Toiminnanjohtajan syysterveiset

Uutinen

Jos haluat kuunnella tekstin pitää sinun sallia evästeet, voit muuttaa hyväksyntääsi täältä.

Hyvää syksyn alkua

Lokakuu on vaihtumassa. Syksy on saapunut, ja luonto on kauneimmillaan, kun ruskan värit hohtavat.

Syksy on alkanut epävarmoissa olosuhteissa, kun Venäjä ja Ukraina sotivat edelleen. Myös sähkön riittävyys ja hinnan nousu saattavat aiheuttaa huolta itse kunkin mielessä. Yksin ei kannata pähkäillä näitä asioita. Sillä yksi asia on kuitenkin varmaa: HEROn toiminta jatkuu, ja olet tervetullut mukaan toimintaan.

Tule mukaan johonkin toimintaan, jonka kautta voit solmia uusia tuttavuuksia ja saada juttukavereita, joiden kanssa voit pohtia yhdessä maailman menoa. Uskon, että löydät joukosta jonkin sinulle mieleisen koulutuksen, luennon tai kurssin, johon voit osallistua. Uutiskirjeessä on runsaasti sisältöä johtuen juuri toimintamme laajuudesta.

Puolueet tekivät sovun Veikkauksen rahoista – edunsaajien rahoitus turvataan budjetin kautta lähelle nykytasoa ainakin vuoteen 2026

HEROn rahoitus koostuu pääosin Veikkausvaroista. Muita tukijoita ovat mm. Helsingin ja Vantaan kaupungit. Eduskuntapuolueet pääsivät sopuun Veikkauksen edunsaajien rahoituksen tulevaisuudesta keväällä 2022. Kytky rahapelitoiminnan tuottojen ja edunsaajien rahoituksen välillä tullaan purkamaan kokonaan. Näin ollen tuotot tuloutetaan valtiolle yleiskatteellisena ilman korvamerkittyä käyttökohdetta. Pelihaittojen vastaista työtä rahoitetaan vastaisuudessakin pelituotoista. Edunsaajien rahoituksesta aletaan päättää kokonaisuudessaan normaalissa budjettiprosessissa. Puolueet sitoutuvat turvaamaan rahoitukset lähelle nykytasoa ainakin vuoteen 2026 saakka. Vuodesta 2023 puolueet eivät sopineet nykyhallituksen puolesta, mutta julkisuudessa liikkuvien tietojen mukaan hallituspuolueet sitoutuvat siihen, ettei rahoitukseen tule kuoppaa vuosien 2022 ja 2024 välille. Nämä muutokset aiheuttavat epävarmuutta järjestöjen rahoituksiin jatkossa.

Eduskunnassa toimii Erilaisten oppijoiden tukiryhmä, jossa edustan HEROa. Ryhmässä ovat mukana ADHD-liitto, Aivoliitto, Autismiliitto, Datero, Erilaisten oppijoiden liitto, Helsingin seudun erilaiset oppijat, Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskus, Niilo Mäki Instituutti, Suomen CP-liitto ja Suomen Kielipolku SLI. Ryhmän puheenjohtajina ovat kansanedustajat Paula Risikko ja Eeva-Johanna Eloranta.

Ryhmä pyrkii vaikuttamaan mm. siihen, että erilainen oppija otetaan huomioon niin varhaiskasvatuksessa, kouluissa, opiskeluissa kuin työelämässä, niihin liittyvissä laeissa ja ohjelmissa, ja että rahoitukset ovat riittäviä. Ensimmäinen seminaari aiheesta ”Miten erilaisten oppijoiden oppimisen tukea voidaan vahvistaa?” järjestettiin 27.9.2022. Osallistujia oli yhteensä 50. Mukana oli mm. opetusministeri, kansanedustajia ja oppimisvaikeusjärjestöjen edustajia. Opetusministeri totesi tilaisuudessa, että Oikeus oppia -ohjelma on eduskunnassa valmistunut, ja raportti julkistetaan viimeistään marraskuussa. Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä asioita raporttiin on saatu koottua, ja miten tukiryhmän lausumat on huomioitu raportissa. Ole rohkeasti yhteydessä, mikäli sinulle tulee näihin asioihin liittyviä ajatuksia ja ideoita.

HERO on mukana huomenna vietettävässä Vauvan päivässä, jonka teemana on ”Ihmeelliset ja ihanat vauvat”. Lisäksi kansainvälistä Luki-viikkoa vietetään 3.–9.10.2022. Sen teemana on lukivaikeus ja osallisuus työyhteisössä. Tapahtumista ja HEROn ohjelmasta enemmän tässä kirjeessä.

Hyvää syksyä ja jaksamista!

Suvi-Päivikki Hiipakka, toiminnanjohtaja