”Astun varoen kevätsateen jälkeen…”

Uutinen

Jos haluat kuunnella tekstin pitää sinun sallia evästeet, voit muuttaa hyväksyntääsi täältä.

Keväinen runohetki OODIn kirjastossa 

 

Helsingin seudun erilaiset oppijat ry järjesti Lukuviikon kunniaksi 22.4.24 Runohetken OODIn kirjastossa, Saarikivi-matolla. Paikalle saapui parisenkymmentä japanilaisesta kulttuurista ja runoudesta kiinnostunutta innostunutta kuulijaa.

 

Tilaisuuden teemana olivat japanilaiset runot:

  • gogyōka on vapaamuotoinen viiden rivin runo, jossa tavujen määrää ei ole rajoitettu.
  • tankarunot koostuvat 31 tavusta ja jakautuvat 5-7-5 7-7.
  • renga tarkoittaa ketjurunoa, jossa on useampi tekijä mukana. Se muodostuu tankarunoista siten, että ensin päätetään runon teema. Yksi aloittaa ja tekee avaussäkeet 5-7-5, johon toinen jatkaa teemaan sopien 7-7, ja johon sopien kolmas jatkaa edelleen 5-7-5 ja niin edelleen. Mestareiden rengarunot saattoivat olla useiden kymmenien säkeiden mittaisia!
  • haikurunot muodostavat 17 tavua: 5-7-5.

 

Tilaisuuden aluksi kerroin lyhyesti japanilaisten runojen historiasta, tyyleistä ja teemoista sekä ja vuodenaikaissanojen käytöstä. Luin myös ääneen kuuluisimpien japanilaisten runoilijoiden runoja niin japaniksi kuin suomeksi aina 1000-luvulta nykypäivään, jotta pääsisimme oikeaan tunnelmaan ja virittelisimme mieltämme sopivaan herkkyyteen runoudelle. Avasin kuulijoille myös runojen kätkettyjä metaforia ja symboleita kauneudesta, kaipuusta, rakkaudesta ja luonnosta. Upeinta japanilaisessa runoudessa on mielestäni se, että sen  vanha ja muinainen muoto on säilynyt elinvoimaisena tähän päivään saakka!

 

Tilaisuuden lopuksi osallistujilla oli mahdollisuus kirjoittaa oma runo, jotka olen koonnut tähän nimettöminä. Nimettömyys sopii hyvin japanilaisen runouden perinteeseen, sillä vanhoissa runoissa on paljon nimettömien runoilijoiden runoja. Lisäksi omien ajatusten ja tunteiden tiivistäminen lyhyeen muotoon vahvistaa keskittymiskykyä ja on erinomainen Suomen kielen harjoitus erilaisille oppijoille, kuten kaikille muillekin.  Kaikki eivät kuitenkaan rohjenneet kirjoittaa runoa tai ehtineet kirkastaa ajatuksiaan lyhyessä ajassa. Joku kirjoitti lappuun ainoastaan, että ”Tulin vain kuuntelemaan sinua, koska runot ja kirjoittaminen kiinnostavat minua”. Kannustin ujompiakin kirjoittamaan haikuja vihkoon päivän päätteeksi – ihan vain omaksi iloksi! Puhumattakaan, että ketjurunot ovat aivan erinomaista vapun ajan ajanvietettä siman ja munkkien nauttimisen lomassa.

 

Runoja syntyi tällä kertaa yhteensä kuusi kappaletta ja kaikkien kirjoittajien kesken arvottiin Minna Eväsojan yhä suosittu ja edelleen ajankohtainen Melkein geisha: hurmaava ja hullu Japania (2015 Gummerus), joka ilmestyy 2.6.25 StorytelinKirjan takana”- sarjassa:

Kirjan takana: Minna Eväsojan Japani – E-kirja & Äänikirja – – ISBN 9789180680189 & 9789180680172 – Storytel.

 

Tällä erää uutta runohetkeä ei ole suunnitteilla, mutta kiitän kaikkia syksyn ja kevään Runohetkeen osallistuneita!

Keväisin terveisin Minna Eväsoja

HEROn koulutuskoordinaattori ja tietokirjailija

 

KEVÄÄN 2025 RUNOT

 

Astun varoen

kevätsateen jälkeen.

kastematoja!

 

Läikkyvä valo

sarastava katseesi

Pehmeä aamu.

Tämäkin tuulenvire

meren kaipuuta täynnä.

 

Linnun viserrys

sateisena aamuna.

Katon ropisee.

 

Ikävä.

vesi virtaa,

soljuu ohitse.

Muistan

sinua.

 

Sinä olet mun

kuolemattomin uni

talvi-iltoina.

 

Ihanaiseni

suuri rakastettuni

kohta simmahdan…

tulevaisuudessakin

tuntemattomiako?