LAPSET

Lasten harrastukset

HEROn harrasteryhmistä löytyy monenlaisia ryhmiä myös lapsille.

Harrasteryhmät on suunnattu oppimisvaikeuksisille, mutta osallistumisen edellytyksenä ei ole diagnoosi. Riittää että on kokemus haasteellisesta ryhmätoiminnasta tai oppimisen haasteista. Ryhmät ovat pieniä ja etenevät rauhallisesti.

HEROn jäsenenä saat etuja useista HEROn harrasteryhmien maksuista. Tarkista kunkin harrasteen kohdalta voimassa oleva hinta. Lisätietoja HEROn jäsenyydestä: HEROn jäsenet

 

Lisää tietoa harrasteryhmistä täältä

NUORTEN TOIMINTA

Kuvaus nuorten toiminnasta

HEROn nuorten toiminnasta tarkemmin tietoa TÄÄLLÄ.

HEROn nuorten toimintaan ovat tervetulleita 15-29-vuotiaat nuoret. Sinulla voi olla todettu oppimisvaikeus tai esim. lukemisen, kirjoittamisen, keskittymisen, matematiikan, hahmottamisen tai sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteita.

Nuorille on joka vuosi tarjolla:

 • kaksi KITE-kurssia (keväällä ja syksyllä)
 • kaksi VANU-ryhmää (keväällä ja syksyllä)
 • VERTSU- ryhmä joka toinen torstai välillä elokuu- toukokuu
 • HEROn kurssit ja harrastusryhmät ovat avoimia nuorille. HEROn jäsenenä saat etuja useista HEROn maksullisista toiminnoista. Tarkista kunkin  kohdalta voimassa oleva hinta. Lisätietoja HEROn jäsenyydestä: HEROn jäsenet

Lisää tietoa nuorten toiminnasta TÄÄLLÄ

PÄÄTTYNEET HANKKEET: Liito-hanke

Liito-hanke (2018-2022)

Liike jatkuu – tieto tukee (Liito) oli Helsingin kaupungin rahoittama yhteishanke eritystä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten harrastamisen lisäämiseksi (11/2018-4/2022). Hanketta toteuttivat Kuntoutussäätiö, Helsingin seudun erilaiset oppijat ry (HERO) ja Autismiyhdistys PAUT ry.

Liito-hankkeen kohderyhmänä olivat 7-29-vuotiaat helsinkiläiset lapset ja nuoret, joilla on autismikirjon oireita, ADHD, oppimisvaikeuksia tai muutoin haasteita itselle sopivan harrastuksen löytämisessä. Toisena kohderyhmänä olivat harrastustoiminnan valmentajat ja ohjaajat, joille hanke tarjosi tietoa ja käytännön tukea erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten kohtaamiseen.

Liito-hankkeen toiminta ja tulokset pähkinänkuoressa:

 • Lasten ja nuorten yksilöohjauksia 77 henkilölle ja ryhmäohjaukseen osallistuneita 41 henkilöä
 • Tapahtumissa liikutettuja lapsia ja nuoria 888 henkilöä
 • 20 järjestettyä koulutusta
 • Koulutuksiin osallistuneita 366 henkilöä. Koulutukset oli suunnattu helsinkiläisille liikuntaa järjestäville tahoille ja/tai lasten harrasteiden ja erityisryhmien parissa työskenteleville (mm. liikunta- ja urheiluseurat, kaupunki, järjestöt ja yritykset).

Liito-hankkeen julkaisema hankekooste löytyy täältä: Liito_Hankekooste_2022

 

 

Liito-opas 2022

Liito-hankkeen päivitetty opas ilmestyi alkuvuodesta 2022

Liito-oppaassa keskitytään autismikirjon, ADHD:n tai oppimisen haasteiden kanssa tasapainoilevien lasten ja nuorten osallisuuden tukemiseen. Oppaasta on rajattu pois muut toimintarajoitteet ja vammaryhmät. Oppaassa ei käsitellä tilojen esteettömyyttä tai henkilökohtaisen avustajan kanssa liikkumista.

Opas on tarkoitettu työvälineeksi ja ajatusten herättäjäksi valmentajille sekä ohjaajille. Erityistä tukea tarvitsevien lasten kohtaamiseen on koottu tietopaketti; miten ADHD, autismikirjo tai oppimisvaikeudet voivat näyttäytyä harrastustoiminnassa. Oppaassa on myös käytännön vinkkejä ohjaustyöhön.

Nyt on valmistunut vuonna 2020 ilmestyneen Liito-oppaan päivitetty versio. Uutta tässä oppaassa ovat luvut ”Liito-mallinnus: Keinoja erityistä tukea tarvitsevien lasten ohjaamiseen” ja ”Osallisuuden edistäminen virtuaalitodellisuuden avulla”.

Lataa tästä Liito-opas_2022

 

Liito-hankkeen ilmestyneet videot

Liito-hanke video 2021

 • Yhteenveto Liito-hankkeesta videon muodossa. Kesto n. 4 min.

 

Perhetreeni-video

 • Ihana perhetreenivideo, ohjaajana Johanna Luttinen ja iloinen apulainen. Kesto n. 14 min.

 

Liito-hankkeen nopea taukojumppa

 • Nopea taukojumppa, joka virkistää vaikka etätyöskentelyn lomassa. Et tarvitse välineitä. Kesto n. 4 min.

 

Liito-hankkeen rauhallinen kehonhuolto

 • Rauhallinen kehonhuolto istuen. Sopii kaiken tasoisille osallistujille. Kesto n. 20 min.

 

Kysyttävää päättyneestä Liito-hankkeesta?

Lisätietoja:  Marika Sipilä. projektisuunnittelija Liito-hankkeessa 2018-2022

marika.sipila@lukihero.fi