Toiminnanjohtajan syysterveiset

Uutinen

Jos haluat kuunnella tekstin pitää sinun sallia evästeet, voit muuttaa hyväksyntääsi täältä.

Hyvää syksyn alkua

Syyskuu vaihtui, ja syksy on tulollaan. Täällä pääkaupunkiseudulla on suhteellisen lämmintä, ja puissa on vielä vihreät lehdet, mutta tilanne toki muuttuu syyskuun aikana. Runsaita sateita on ollut useina päivinä, mutta ei anneta sen silti masentaa mieliämme. Syksyn alkaessa jatkuu taas HEROn eri toiminnot. Toivottavasti löydät itsellesi jonkun mieleisesi ryhmätoiminnon, joka kiinnostaa sinua, ja johon haluat mukaan. Osa toiminnoista on ilmaisia ja osa maksullisia, mutta onneksi maksut eivät ole korkeita. Tässä uutiskirjeessä on lisää tietoa näistä toiminnoista.

Suomen uusi hallitus yrittää saada ensi vuoden budjettia valmiiksi. Menojen kasvua tulisi hidastaa, mutta se ei ole helppoa. Velkaa joudutaan silti ottamaan lisää. Sosiaali- ja terveysministeriön talousarvioehdotus vuodelle 2024 on nyt julkaistu. Se löytyy ministeriön verkkosivuilta. Positiivisena asiana ehdotuksesta voin todeta, että avustuksiin yhteisöille ja säätiöille sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen (STEA-avustukset) ehdotetaan 383,60 miljoonaa euroa. Ehdotettu määräraha on noin 10 miljoonaa euroa suurempi kuin vuonna 2023. Tässä vaiheessa näyttää siis siltä, että valtio ei ole ainakaan vielä pyörtämässä lupauksiaan. Valtiohan lupasi Veikkauksen pelituottojen siirtyessä ensi kertaa vuonna 2024 valtion talousarvioon niin, että jaettava määräraha pysyy vähintään samana. Valtion talousarvioon otetaan jatkossa vuosittain käytettäväksi määräraha, joka vastaa Veikkaus Oy:n viimeisimmän vahvistetun tilinpäätöksen osoittamaa voittoa. Näiden muutosten vaatimat lakimuutokset ovat juuri nyt vireillä.

Eduskunnassa toimi vielä keväällä Erilaisten oppijoiden tukiryhmä, jossa edustin HEROa. Ryhmässä olivat mukana mm. ADHD-liitto, Aivoliitto, Autismiliitto, Datero, Erilaisten oppijoiden liitto, Helsingin seudun erilaiset oppijat, Kuntoutussäätiön Oppimisen tuen keskus, Niilo Mäki Instituutti, Suomen CP-liitto ja Suomen Kielipolku SLI. Ryhmän puheenjohtajina olivat kansanedustajat Paula Risikko ja Eeva-Johanna Eloranta. Tämän ryhmän toiminnan jatko selvinnee lähiviikkoina. Ryhmälle on suuri tarve, ja siksi toivon, että se jatkuu. Erilaisten oppijoiden tukijoita tarvitaan. Tämä ryhmä on antanut erilaisiin oppijoihin liittyen tarvittavia tietoja mm. eduskunnalle päätöksenteon tueksi järjestämällä aiheesta seminaarin.

Luki-viikkoa eli kansainvälistä dysleksiaviikkoa vietetään 2.10.-6.10.2023. Siitä enemmän lisää tietoa vielä tässä kirjeessä.

Syksyiset sateet vaikuttavat siihen, että ulkoilu ei ole välttämättä niin miellyttävää, ja siksi se jää monella vähemmälle. Silloin kun ulkoilukertasi jäävät väliin, niin voisit etsiä itsellesi luettavaksi jonkun hyvän kirjan ja käpertyä kirjan kanssa sohvalle. Lukeminen on hyväksi kaikille. Tutkimusten mukaan lukemisesta on hyötyä myös terveydelle.

Hyvää syksyä ja jaksamista jokaiselle pimeneviin päiviin!

Suvi-Päivikki Hiipakka, toiminnanjohtaja